Loading...

EXEMPEL PÅ STYRKESPORTER


wonster_rand_008

Kettlebells


wonster_rand_008

Styrkelyft


wonster_rand_008

Tyngdlyftning


Kettlebells


Kettlebell eller girja är en traditionell rysk vikt av gjutjärn eller stål som liknar en kanonkula med ett handtag. Kettlebellen har vunnit i popularitet som träningsredskap främst tack vare styrketränings- och flexibilitetstränaren Pavel Tsatsouline och även genom världsmästaren och världsrekordinnehavaren Valery Fedorenko. Många företag marknadsför egna varumärken av kettlebells och kettlebellträningsprogram. Vissa moderna kettlebellmodeller har justerbara vikter. Kettlebellträning har som målsättning att träna styrka, uthållighet/kondition, balanssinne, koordination, snabbhet och reflexer. Träningen utmanar både det muskulära och det kardiovaskulära systemet med dynamiska helkroppsövningar. Kettlebellträning var vanligt som kompletterande träning bland Sovjets idrottsmän.

Inspiration: se denna sovjetiska instruktionsfilm som handlar om ryska brottares förberedelser med hjälp av kettlebells: På tal om ryska brottare får du här också ett inslag från TV-sportens Stopptid när Karelin tränade i Sverige: https://www.youtube.com/watch?v=Yhy93Gioaic

Prova på: Boka gärna in en tid med kettlebellstefan i Solna, www.kettlebellstefan.se. Han kan kettlebell som få och kan lära ut korrekt teknik.Styrkelyft


Styrkelyft är en idrott som innefattar tre delmoment: knäböj, bänkpress och marklyft. Vid tävling genomförs grenarna i nämnd ordning.

Vid Knäböj vilar en skivstång på en ställning i axelhöjd. Lyftaren lyfter av stången från ställningen med stången vilandes på skuldrorna samt med handgrepp om stången. På domarens signal böjer lyftaren knäna och höften tills lårets övre muskelfäste är lägre än knäts högsta punkt. Därefter pressar lyftaren tillbaka stången utan sänkning till upprättstående utgångsläge. På domarens signal lägger lyftaren tillbaka stången på ställningen.

Inspiration: Se när Donnie Thompson tar mer än ett halvt ton i knäböj:

Bänkpress går ut på att man ligger på rygg på en plan bänk med bägge fötterna i golvet. Man greppar en skivstång som ligger på en ställning vid huvudänden och lyfter ut den från ställningen. På signal från domaren sänks skivstången mot bröstet där den skall ligga still, varpå domaren ger signal att stången får pressas. Stången pressas sedan rakt uppåt tills armarna är fullt utsträckta utan att sänkas under lyftet. Därefter ger domaren signal att stången skall läggas tillbaks på ställningen. För godkänt lyft får fötter, rumpa, axlar och huvud ej lyftas/flyttas under lyftet.

Inspiration: Se när brottarlegendaren Pelle Svenssons son slår världsrekordet på SM genom att lyfta 400,5 kg:

I Marklyft ligger en skivstång med vikter på golvet. Det finns två huvudstilar i detta moment, sumo (bred fotställning) och klassisk (smal fotställning). Stången lyfts framför kroppen med båda händerna greppade om stången utan sänkning tills lyftaren är helt uppsträckt med raka ben och rak rygg. Det är ej tillåtet att underlätta lyftet genom att skjuta under låren/knäna. På domarens signal sänker man sedan stången till golvet igen.

Inspiration: Se när Zydrunas Savickas lyfter mer än ett halvt ton i marklyft i en Arnold Strongman tävling:

Prova på: Vill du prova på styrkelyft eller någon av grenarna knäböj, bänkpress eller marklyft är du välkommen att boka in personlig träning med PTmax. Boka PTmax


Tyngdlyftning


Tyngdlyftning är en olympisk gren och var med på det olympiska programmet när de moderna spelen startade 1896 i Aten. Lyftarna tävlar i olika viktklasser som för herrar är 56-62-69-77-85-94-105 samt +105 kg och för damer 48-53-58-63-69-75 och +75 kg. Man tävlar i disciplinerna ryck och stöt, i nämnd ordning och med maximalt 3 lyft i varje disciplin.

  • Ryck – stången lyfts med bägge armar i ett moment från golvet till sträckta armar.
  • Stöt – är ett tvåmomentslyft, först lyfts stången med bägge armar från golvet till axlarna/bröstet, därefter knuffas eller stöts stången upp på sträckta armar. Stången skall hållas på sträckta armar och under kontroll innan lyftaren får signal från domarna att släppa ner stången.

Inspiration: Se när de båda gigantnationerna inom tyngdlyftning Turkiet och Grekland gör upp om OS-guldet i Atlanta 1996. Turken Naim Suleymanoglu och greken Valerios Leonidis för ordet spänning till helt nya nivåer:

Prova på: Tyngdlyftning är en explosiv form av styrketräning och kräver att man har en bra styrketräningsgrund att stå på. Välkommen att boka in din förberedande styrketräning med personlig träning med PTmax innan du tar steget in i tyngdlyftningen. Boka PTmax