Loading...

SPRINTTRÄNING


Kortdistanslöpning eller sprintlöpning är en friidrottsdistans där utövarna springer distanser som är maximalt 400 meter. Internationella mästerskap hålls på distanserna 60 meter (endast inomhus), 100 meter, 200 meter och 400 meter.

Vid sprintlöpning startar löparna genom att de ligger i startblock. Dessa startblock känner av löparens reaktionstid och en signal går till domaren ifall någon har en reaktionstid som är snabbare än 0,1 sekunder. Sedan några år tillbaka gäller regeln att om någon tjuvstartar så är hela fältet varnat och nästa som tjuvstartar blir automatiskt avstängd. I mästerskap är det normalt åtta personer som tävlar samtidigt.

Inspiration: se när Usain Bolt sätter världsrekord på 100m: För vidare studier av Usain Bolt se dokumentären ”Usain Bolt: The fastest Man Alive” där Usain Bolt och övriga jamaicaner tränar sprint. Se också en mer lättad än glad person i form av australiensiskan Cathy Freeman när hon infriar en hel nations förväntningar och springer hem OS-guldet på 400m under Sidney-OS år 2000 https://www.youtube.com/watch?v=xNmuyxlZ9Kk eller https://www.youtube.com/watch?v=tslYPALKWO0

Prova på: Kolla in var din närmaste friidrottsklubb ligger, http://www.friidrott.se/lankar/forening.aspx. Om du är 35 år och uppåt kan du fråga om det går att utöva veteranfriidrott i den aktuella klubben.

Bli bättre: Välkommen att boka personlig träning med PTmax för att bli en bättre sprinter.Boka PTmax