Loading...

KOSTTILLSKOTT

Idag finns det en uppsjö av vitamin- och mineraltillskott på marknaden. De flesta som köper kosttillskotten vet inte ens om dom verkligen lider brist på ett ämne som finns i tillskotten och de kan rentav öka sjukdomsrisken under vissa förutsättningar. Till exempel så påvisades I en vetenskaplig studie i Journal of the National Cancer Institute att selentillskott ökade risken för prostatacancer för män med hög selenstatus. Vidare påvisades att E-vitamintillskott ökade risken för prostatacancer bland män med låg selenstatus. Rekommendationerna som gjordes efter studien var att män bör undvika selen eller E-vitamintillskott vid doser som överstiger det rekommenderade dagliga intaget.

Man bör ha i åtanke att det rekommenderade intaget i de flesta vitamin- och mineraltillskott vida överstiger Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag (RDI). När det gäller E-vitamin uppgår RDI för män enligt Livsmedelsverket till 10-15 Internationella Enheter (IE). Ett E-vitamintillskott från många tillverkare rekommenderar 1-3 tabletter dagligen vilket motsvarar 500 IE – 1500 IE. Med tanke på att många ligger lågt i sin selenstatus är det önskvärt att alla män som intar E-vitaminstillskott är medvetna om riskerna. Utan att veta sina nivåer av vitaminer och mineraler i kroppen bör man iaktta försiktighet och den amerikanske dietisten Chris Kresser går så långt som att säga att du kan slänga dina multivitaminer och antioxidanter, https://chriskresser.com/throw-away-your-multivitamins-and-antioxidants/.

Det finns dock ett par exempel på vitaminer som en stor majoritet av befolkningen lider brist på och det är D-vitamin, magnesium och Omega 3. Brist på nyssnämnda ämnen kan uppstå oavsett hur mycket man tränar eller hur nyttigt man än äter. Bristerna beror istället på faktorer som vi inte kan råda över såsom Sveriges geografiska läge med lite sol, våra mer eller mindre utarmade jordar samt ett överflöd av Omega 6 i vår mat.